Свържи се с ACDC.bg в
Свържи се с ACDC.bg в Facebook Свържи се с ACDC.bg в Facebook Свържи се с ACDC.bg в Google+ Свържи се с ACDC.bg в Google+ Свържи се с ACDC.bg в Twitter Свържи се с ACDC.bg в Twitter Свържи се с ACDC.bg в Pinterest Свържи се с ACDC.bg в Pinterest Свържи се с ACDC.bg в YouTube Свържи се с ACDC.bg в YouTube

Загуба на активна маса при акумулатора

Загуба на активна маса при акумулатора

Активната маса (паста) на положителната плоча се състои от оловен сулфат. По време на зареждане на акумулатора този оловен сулфат се превръща в оловен оксид, а по време на разреждане оловния оксид се превръща обратно в оловен сулфат.
Тъй като оловния сулфат има по-голям обем молекулярна маса от оловото, активната маса се свива и се разширява с всеки цикъл, като по този начин отслабва и се отделя, и в крайна сметка се стига до загуба на капацитет на плочата.
Ускорената загуба на активна маса, известна също като преждевременно загуба на капацитет (PCL), може да бъде причинена от дълбок разряд. Типични примери за това често се срещат при приложения, където стартерни или полу-тягови акумулатори са подложени на неадекватен режим на натоварване. Тъй като с всяко зареждане акумулатора получава по-малко енергия, отколкото е доставил, в един момент той ще започне да работи на ниво на разреждане, за което не е предназначен, и края на експлоатационния период ще настъпи много по-рано от очакваното.
Характерно за преждевременна загуба на активна маса при дълбок разряд на акумулатора е, че за разлика от нормалния процес на износване, активната маса се е разпаднала, докато решетката не е засегната.

Автор: ACDC.bg © 2013-2014