Свържи се с ACDC.bg в
Свържи се с ACDC.bg в Facebook Свържи се с ACDC.bg в Facebook Свържи се с ACDC.bg в Google+ Свържи се с ACDC.bg в Google+ Свържи се с ACDC.bg в Twitter Свържи се с ACDC.bg в Twitter Свържи се с ACDC.bg в Pinterest Свържи се с ACDC.bg в Pinterest Свържи се с ACDC.bg в YouTube Свържи се с ACDC.bg в YouTube

Първична клетка

Животинско електричество | Луиджи ГалваниПрез 1786г. биологът Луиджи Галвани прави дисекция на жаба. Всеки път, когато стоманеният скалпел на Галвани докосва месинговата кука, която държи крака на жабата, кракът потрепва. Галвани вярва, че тази енергия идва от вътрешността на животното и я нарича "животинско електричество".

 

 

 

 

 

Приятелят и сътрудник на Луиджи Галвани Алесандро Волта не е съгласен. Той е убеден, че електричеството се генерира от два различни метала във влажна среда. Експериментите потвърждават това и през 1797г. Алесандро Волта създава първата истинска батерия – "волтаичната купчина". Батерията се състои от 49 двойки редуващи се медни и цинкови дискове, които са разделени с кърпа, напоена със солен разтвор. Когато двете страни са свързани с проводник, протича ток.

Батерията на Волта генерира електричество чрез химическа реакция и, веднъж изчерпана, не може да се презареди. Това се нарича първична клетка.

Алесандро Волта | Първата батерия - Волтаичната кула

На негово име през 1897 г. е наречена единицата за електрично напрежение - волт.

Автор: ACDC.bg © 2013-2014