Свържи се с ACDC.bg в
Свържи се с ACDC.bg в Facebook Свържи се с ACDC.bg в Facebook Свържи се с ACDC.bg в Google+ Свържи се с ACDC.bg в Google+ Свържи се с ACDC.bg в Twitter Свържи се с ACDC.bg в Twitter Свържи се с ACDC.bg в Pinterest Свържи се с ACDC.bg в Pinterest Свържи се с ACDC.bg в YouTube Свържи се с ACDC.bg в YouTube

AGM Акумулатори (AGM Batteries)

AGM (Абсорбираща Стъклена Вата)

През 1972г. изследователи от американската Gates Rubber Company разработват безопасен рекомбинантен акумулатор за Военновъздушните сили на САЩ, като се съсредоточават върху съотношението мощност-тегло.

Това се постига чрез положителни и отрицателни плочи от калциева сплав, разделени от микропорести подложки от стъклени влакна, в които електролита се абсорбира от капилярното действие. Съответно, техниката се нарича AGM (Абсорбираща Стъклена Вата).

Микропорестите стъклени сепаратори се състоят от тънки, кухи тръби с различна дължина. Тези влакнести подложки са само около 95% наситени с електролит, а останалата част се използва за миграцията на кислорода до отрицателната плоча. Тази техника се нарича "обеднен" електролит. За да се компенсира малкото количество абсорбиран електролит се използва гъстота от 1.30. Принципът на обеднения електролит също има положителен ефект върху жизнения цикъл на AGM акумулатора. Когато е дълбоко разреден, малкото количество електролит ще се изчерпа, преди да бъде причинено трайно увреждане.

 

AGM Акумулатор VARTA (VARTA AGM Battery)

Дълбок разряд?
Точно както и при геловите акумулатори, мнозина считат AGM акумулатора за подходящ за дълбок разряд (deep cycle battery). Това не е непременно така. Точно както при обикновените акумулатори, това зависи от конструкцията на плочите, и по никакъв начин не зависи от електролита.
AGM акумулаторите са много популярни за използване и в стационарни приложения като аварийно захранване, телекомуникации и т.н. С помощта на по-дебели плочи може да се постигне много добри показатели и цикличност, доста подобни на тези при геловите акумулатори.

За съжаление факт е, че много стартерни AGM акумулатори, се използват в приложения за които не са предназначени. Тези акумулатори ще изпълнят в най-добрия случай около 300 цикъла, докато истински подходящ за дълбок разряд тягов AGM акумулатор (AGM DC battery) ще изпълни 500-600 цикъла, в зависимост от дълбочината на разреждане..

Автор: ACDC.bg © 2013-2014